Cooling Tower

برج خنک کننده

برج‌ خنک کننده چیست؟

برج‌ خنک کننده دستگاهی است که با تبخیر آب، حرارت ایجاد شده در یک واحد شیمیایی را دفع کرده و سیال سرویس را تا دمای حباب مرطوب هوا پایین می‌ آورند. البته باید در نظر داشت در برخی از برج‌ های خنک کننده با چرخه بسته که به برج خنک‌ کننده خشک مشهور هستند، کاهش دمای سیال سرویس صرفاً تا دمایی نزدیک به دمای حباب خشک هوا امکان ‌پذیر است. به عبارت ساده ‌تر، برج خنک‌ کننده سیستمی است که از آن به جهت خنک ‌سازی آبی در فرایند های سرد سازی سیستم‌ های تهویه مطبوع، پالایشگاه ‌ها، نیروگاه‌ ها و ... استفاده می ‌شود.

از برج خنک کننده در سیستم خنک ‌کاری واحد های پالایشگاهی، پتروشیمیایی و سایر واحد های شیمیایی مشابه، نیروگاه‌ های حرارتی و سیستم ‌های اچ ‌وی ‌ای‌ سی برای تهویه مطبوع ساختمان استفاده می ‌شود.

برج‌ خنک‌ کننده سیستم توزیع و پخش آب گرم دارد که آب را به صورت یکنواخت روی شبکه مشبک نزدیک به هم می ‌پاشد. این شبکه ‌ها آکنه یا پر کننده نامیده می ‌شود. آکنه‌ ها آب سرازیر شده از بالای برج خنک کننده را با هوایی که از میان آن حرکت می‌ کند کاملاً مخلوط کرده به‌ طوری‌ که آب به صورت یک قطره از یک آکنه به سطح آکنه دیگر توسط نیروی ثقل خود می ‌ریزد. هر چند در این برج ‌های خنک کننده مقداری انتقال حرارت محسوس از آب به هوا وجود دارد ولی تقریباً اثر خنک ‌کنندگی تماماً از تبخیر قسمتی از آب اسپری شونده در برج خنک کننده حاصل می‌ شود.

بخار حاصل از فرایند تبخیر در برج خنک کننده توسط جریان هوایی که یک دمنده ایجاد می‌ کند از برج خنک کننده خارج می‌ شود. با توجه به این که دماو رطوبت هوای از برج خنک کننده افزایش می ‌یابد بدیهی است که میزان تأثیر برج حنک کننده تا حد زیادی به درجه حرارت مرطوب هوای ورودی بستگی دارد و با کاهش آن افزایش می ‌یابد.

محل نصب برج خنک کننده

محل نصب برج خنک کننده باید بگونه ‌ای باشد که مانعی در اطراف آن برای ورود جریان هوای تازه به داخل برج خنک کننده وجود نداشته باشد همچنین در صورت استفاده از چندین برج خنک کننده در کنار هم باید تدبیری اندیشه شود که هوای گرم خروجی از برج ‌های خنک کننده مستقیماً وارد هم دیگر نشده تا سبب کاهش راندمان و عدم کارایی برج خنک کننده شوند.

اگر بتوان برج خنک کننده را در فضای باز با جریان هوای آزاد قرار داد در حصول یک بازده مناسب از برج خنک کننده مشکلی وجود نخواهد داشت اما چنان چه قرار باشد برج خنک کننهد در داخل ساختمان و محصور بین دیوار ها نصب شود موارد زیر باید بسیار مورد توجه قرار گیرد:

  • باید فضای کافی و بدون مانع مزاحم در اطراف برج خنک کننده وجود داشته باشد تا هوای لازم به برج خنک کننده برسد.
  • گردش مجدد هوا به داخل برج خنک کننده هنگامی مورد توجه قرار می‌گیرد که چند برج خنک کننده در مجاورت هم باشند.
  • هوای گرم خروجی از برج خنک کننده باید به گونه‌ ای تخلیه شود که امکان بازگشت و گردش مجدد آن به برج خنک کننده وجود نداشته باشد زیرا گردش مجدد چنین هوایی در برج خنک کننده دمای مرطوب هوای ورودی به برج خنک کننده را افزایش می ‌دهد و سبب گرم ماندن آب در خروج از برج خنک کننده می ‌شود.
  • تعیین محل نصب برج خنک کننده به عوامل دیگری هم بستگی دارد از قبیل استحکام محل نصب، تجهیزات اضافی برای تقویت آن، هزینه فراهم کردن تجهیزات اضافی برای برج خنک کننده و مسائل مربوط به معماری ساختمان و ...

تعمیر برج خنک کننده

برای تعمیر برج خنک کننده باید به موارد زیر دقت لازم و کافی را داشت:

نکته اول: در رابطه با تعمیر و باز سازی برج خنک کننده که باید به آن توجه داشته باشید این است که دمای به دست آمده را چه مقدار می خواهید کاهش دهید، به طور مثال از دما مشخص فقط ۱۰ درجه می خواهید کاهش دما داشته باشید از برج خنک کننده کوچک تر استفاده می کنید و اگر تفاوت دمایی بالایی داشته باشید و بخوایید به طور مثال ۴۰ درجه دما را کاهش دهید باید برج خنک کننده بسیار بزرگ تر استفاده کنید.

نکته دوم: این است که حجم آبی که برای خنک کاری استفاده می شود چه مقدار است و با توجه به مقدار آب در جریان، برج خنک کننده را انتخاب کنید .

نکته سوم: باید توجه داشته باشید که رطوبت در منطقه ای که در آن برج خنک کننده نصب می شود، تاثیر گذار است و هر چه مقدار رطوبت بالا باشد به مراتب راندمان برج خنک کننده پایین می آید.

باید توجه داشته باشید که برج های خنک کننده تا مقدار مشخصی می توانند آب از خود عبور دهند.

نکته چهارم: فضای مورد نیاز برای نصب برج خنک کننده بسیار مهم است و باید به شرایط نگهداری و نصب برج خنک کننده دقت کرد .

به طور مثال اگر بخواهیم چند برج خنک کننده را بر روی پشت بام یک ساختمان نصب کنیم، باید توجه داشته باشیم که سقف ساختمان توانایی تحمل وزن برج های خنک کننده را دارد و نوع چیندمان و شکل برج خنک کننده هم تاثیر گذار است .

لازم است بدانید برج خنک کننده فایبرگلاس در دو شکل ظاهری طراحی و تولید شده اند که به صورت مکعبی و مخروطی شکل هستند.

نکته پنجم: فرسایش برج های خنک کننده یکی از عوامل پایین آمدن راندمان کاری برج خنک کننده هستند. به عنوان مثال؛ برج های خنک کننده ای که از جنس فایبرگلاس ساخته می شوند در مقابل گرما، اشعه های مضر خورشید، باد، باران و ... مقاوم هستند ولی برج های خنک کننده ای که از جنس ورق های فلزی تولید می شوند این مقاومت را نداشته و به مرور زمان خراب می شوند.

فرسایش دیگری که در برج های خنک کننده دیده می شود، مربوط به فرسایش و گرفتگی پکینگ های برج خنک کننده است. دلایل اصلی خرابی پکینگ های برج خنک کننده را می توان به اسیدی یا قلیایی بودن آب نسبت داد و دلیل اصلی گرفتگی پکینگ های برج خنک کننده وجود املاح در آب است. پس از پکینگ هایی استفاده کنید که مشکلی با آب منطقه مورد نظر نداشته باشد.

نکته ششم: شما می توانید برای جلوگیری از گرفتگی و جمع شدن رسوب در کف برج های خنک کننده از فیلتر در مسیر انتقال اب استفاده کنید تا رسوب ها را جمع کند.

مجموعه تولیدی و صنعتی مهتاب گستر در زمینه تولید انواع برج خنک کننده به صورت حرفه ای در حال فعالیت است. شما هر گونه نیازی که به انواع برج خنک کننده و دیگر محصولات داشته باشید توسط کادر مجرب و حرفه ای ما در کم ترین زمان ممکن و با بهترین کیفیت به شما ارائه می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص برج خنک کننده و نحوه تولید آن به سایت مهتاب گستر مراجعه نمایید.

برای ثبت سفارش با ما در تماس باشید: 09127883721 66706377 66709528